Externe competitie (senioren) – verslag 1e ronde

De Vrijpionnen starten het seizoen tegen onze Noordwijkse buren.

Na ons debuut vorig seizoen in de 2e klasse van de van de Leidse Schaakbond, waarin we ons op het nippertje konden handhaven, zijn we in het seizoen 23-24 begonnen met een thuiswedstrijd tegen het A-team van schaakvereniging Daniel Noteboom uit Noordwijk. Dit team is uit de 1e klasse gedegradeerd, dus dat kon een flinke dobber voor ons worden. Plaats van handeling was De Speleweij op donderdagavond 12 oktober.

Hoe verliep de avond? Ik zag dat naast mij James het lastig had. Rond de 15e zet maakte hij een foutje en dat betekende even later stukverlies en nog wat later partijverlies, waardoor we met met 1-0 achter kwamen. Zelf kwam ik ook niet lekker uit de opening en ik probeerde met een pionnenaanval het tij te keren. Uiteindelijk kreeg ik weliswaar een vrijpion op c6, maar die bleek moeilijk te verdedigen. Het werd een lange partij met diverse lagen en listen van beide kanten, waarbij we beiden ook nog in tijdnood kwamen. Het werd uiteindelijk niks met die vrijpion van mij en rond half twaalf kon ik mijn tegenstander feliciteren.

Hoe verging het de anderen? Omdat ik alle aandacht nodig had voor mijn eigen partij heb ik dit niet goed kunnen volgen. Ik zag tijdens mijn spaarzame wandelingen langs de andere borden, dat ook Ywein slecht uit de opening kwam. Hij verloor een stuk maar vocht heel goed terug. Hij won het stuk terug, al moest hij daar wel een pion voor terug geven. In een nadelig eindspel wist hij heel knap met remise te ontsnappen!
Een andere remise werd bereikt door Sikuan, in een Siciliaanse partij wist hij met zwart zijn sterke tegenstander op remise te houden.

Maar.., er zat nog meer in het vat.
Sjaak gaf zijn tegenstander René Janssen uitstekend partij en kwam in eindspel terecht met een pion minder. Ik dacht bij mezelf: Goed gedaan Sjaak, maar een remise bereiken zal toch moeilijk worden tegen zo’n ervaren speler. Maar wat bleek, toen ik later op het scorebord keek: Sjaak had gewonnen! Zijn tegenstander had om z’n pluspion te laten promoveren de verdediging van de zijn pionnen andere kant verwaarloosd. Dat bleek een fatale keuze en Sjaak kon de partij alsnog verzilveren.

Ed speelde een hele goede partij en won. Hij had zijn partij geanalyseerd mbv de computer, en daaruit bleek dat hij een solide partij had gespeeld en goed gebruik gemaakt heeft van een paar fouten van zijn tegenstander.

Na zo’n spannend avondje waarin de adrenaline door het hoofd giert, hebben Sikuan, Sebastiaan en ik besloten nog even een paar partijen te analyseren. Tijdens de analyse heeft Sebastiaan zijn partij tegen Sjaak Heemskerk uitgebreid van commentaar voorzien. Het was een hele goede partij en hij won deze partij met glans. Goed gedaan Sebastiaan, petje af!

En dan is nog één partij onbesproken gebleven. Helaas had hij verloren, maar ik wist op die avond nog niet hoe gegaan was. Het antwoord kwam in het daaropvolgende weekend. Harry had de cruciale stelling op de Vrijpionnen Online app gezet. De app die wij tijdens de corona periode veel gebruikt hebben kwam nu weer goed van pas. Van diverse kanten (met name Fred Kok) werden suggesties aangebracht. Harry had een veelbelovende aanval op de rokade stelling van de tegenstander. Je zou denken: Die koning moet toch op één of ander manier mat gezet kunnen worden. Harry kon achter bord de oplossing niet vinden, en dat kunnen we hem niet kwalijk nemen, want wij konden dat later ook niet! Bij het raadplegen van de computer bleek dat de mat aanval zou stuklopen, maar dat Harry beter gebruik had kunnen maken van zijn betere stelling om de partij rustig uit te spelen.

Uiteindelijk kunnen we als team tevreden zijn met de uitslag, een 4-4 gelijkspel is een uitstekend resultaat en een mooie start van de competitie!

Wim Haasnoot