Mooie overwinning van de Vrijpionnen in uitwedstrijd tegen Leithen

Op dinsdag 14 november 2023 speelden het senioren team (inclusief enkele oudere jeugdleden) onze 2e wedstrijd in de 2e klasse van de Leidse Schaakbond. We gingen op bezoek bij schaakvereniging Leithen, in de gelijknamige plaats die volgens de hedendaagse spelling Leiden wordt genoemd. Leithen is een gezellige schaakvereniging, maar daarnaast kunnen ze ook nog goed schaken, want vorig jaar vertoefde dit team nog in de 1e klasse, dus we konden weer aan de bak. 

Het werd voor mij een zware uitwedstrijd, dus laat ik dan maar meteen met de deur in huis vallen. Ik kwam evenals de vorige wedstrijd opnieuw slecht uit de opening (dezelfde opening als in de vorige wedstrijd). Ik had geen goed plan, en daardoor werd mijn arme paardje het halve bord overgejaagd, achternagezeten door allerlei vijandige pionnen, die daardoor stiekem steeds verder oprukten, waardoor een voor mij bijzonder dreigende situatie ontstond. Om aan deze spanning te ontsnappen, verliet ik af en toe het schaakbord om even bij mijn teamgenoten te kijken. Maar als ik dan weer terugkeerde, bleek de situatie op het bord nog even zorgelijk te zijn. De vijandige pionnen kwamen steeds dichterbij, en na ruim 2½ uur schaak bleek de stelling niet meer te houden.

Dat was dus het eerste punt voor Leithen, maar stonden we daarmee op achterstand? Nee. Absoluut niet, op dat moment stonden we zelfs voor!

Intussen hadden we al vier punten gescoord en hoe!
Naast mij was Ywein heel goed bezig en ik had inmiddels gezien dat hij de partij heel goed naar zijn hand zette, eigenlijk overrompelde hij zijn tegenstander volledig en hij scoorde dan ook het eerste punt.
Ook Ed speelde een mooie partij en maakte goed gebruik van enkele foutjes van zijn tegenstander, en snoepte hem gaandeweg een paar pionnetjes af. Een probleemloze overwinning, die stemde tot tevredenheid. Of toch niet?.. De volgende dag had Ed z’n partij door de computer laten analyseren, en toen bleek dat hij in een glad gewonnen stelling toch een fout had gemaakt, waardoor zijn tegenstander had kunnen ontsnappen met remise. Gelukkig zag zijn tegenstander het niet, maar dit gaf Ed achteraf toch een enigszins ontevreden gevoel. Tja, dat hoort ook bij schaken, je kan een hele avond uitstekend spelen, maar één moment van onachtzaamheid kan fataal zijn. Gelukkig liep het goed af.
Sikuan won ook in mooie stijl, hier kom ik later nog op terug.
Sebastiaan liet zien wat een progressie hij als schaker doormaakt. Hij won opnieuw en is nu (samen met Ed) de topscorer van ons team met 2 gewonnen partijen!

Na mijn verloren partij was de stand dus 1-4 en eindelijk kon ik (getroost door Hertog Jan) eindelijk even de benen strekken. Ik zag dat Frans en Jeff na een partij met wisselende kansen uiteindelijk remise speelden, overigens niet tegen elkaar..

In de laatste partij die nog bezig was, probeerde Sjaak het lichte voordeel in zijn partij te verzilveren, maar dat bleek erg lastig, en ook doordat voor beide spelers de tijd erg krap werd, werd ook hier tot remise besloten.

Het resultaat was dus een mooie 2½ – 5½ overwinning. Na onze 4-4 uit de eerste wedstrijd hebben we nu dus 3 matchpunten uit 2 wedstrijden. Een sterke start van de competitie!

Tot slot wil ik het mooiste voor het laatst bewaren, n.l. de partij van Sikuan.
Zoals hij mij vertelde was het een bijzonder inspannende, ingewikkelde partij, waarin van alles fout had kunnen gaan, maar de voldoening over het gespeelde spel en het resultaat was groot.
Zowel Sikuan, als ook zijn tegenstander maakten er een mooi spektakel van. Op zet 15 werd Sikuan uitgedaagd om een pion te slaan, met als gevolg kwaliteitsverlies, maar met pionwinst als compensatie. Het gevolg was een onoverzichtelijke stelling met voor beide partijen volop kansen. En daar is Sikuan op zijn best, hij wist een mooie stelling op het bord te krijgen en na zet 28. …. Lc5 zag de partij er zo uit:

Sikuan speelt met zwart.
Bij deze stelling speelt wit Tab1. Een cruciale fout, en Sikuan rook zijn kans. Hij maakte de partij prachtig uit met een mat in 8 zetten. Vraag: zie jij het ook?

Wim Haasnoot