Verslag Grand Prix Vrijpionnen 2024: jongste winnaar ooit

Op zaterdag 17 februari om 11:30 uur meldde zich de eerste speler voor de Grand Prix van De Vrijpionnen ruimschoots voor de aanvangstijd bij Teylingen College – KTS. De reden: het was een speler woonachtig in Eindhoven! Het was zeker niet de enige speler die van ver buiten de regio er uren reizen voor over had om deel te nemen aan dit open schaakkampioenschap voor jeugdspelers tot 18 jaar. Het geeft aan hoe populair deze oude denksport is en hoeveel faam dit kampioenschap zich verworven heeft. Het blijkt ook aan het aantal aanmeldingen van 160, terwijl de aula van het Teylingen college helaas niet meer dan aan 128 spelers plaats kan bieden.

De organisatie van De Vrijpionnen in samenwerking met de Leidse Schaakbond was dan ook weer dik in orde. Door het sterke deelnemersveld hadden de leden van De Vrijpionnen zelf dan ook de grootste moeite om enige prijzen in de wacht te slepen. Pas in groep zeven wist Boaz van de Hoeven de eerste prijs te behalen, terwijl Karel Tan beslag legde op de derde prijs. In groep tien haalde Lucas Vermer zilver. Zo ook voor Jurre de Glint in groep twaalf. In groep vijftien was er een eerste prijs voor Arian Sukevicius en pakte op onderling resultaat met de nummer twee Thorsten Bonfrer het brons. Een laatste bronzen plak was er voor Viktor Bonfrer in groep zestien.

De winnaar van groep 1 was het jonge talent Aren Margaryan van de Leidse schaakclub Op Eigen Wieken. Met zijn acht jaar was hij veruit de jongste speler ooit die dit Voorhoutse toernooi op zijn naam wist te schrijven.

Marcel Brinkhof

Uitslagen van de 23 deelnemende Vrijpionnen:

David Noort, 4e in groep 3 (4.5 punt)

James Lawton, 6e in groep 3 (2.5 punt)

Jurre de Mooij, 8e in groep 3 (1.0 punt)

Milan de Winter, 4e in groep 5 (3.5 punt)

Thomas de Koning, 7e in groep 5 (2,5 punt)

Boaz van der Hoeven, 1e in groep 7 (7.0 punt)

Karel Tan, 3e in groep 7 (4.0 punt)

Boaz de Glint, 5e in groep 7 (3.0 punt)

Harley Demont, 6e in groep 8 (2.0 punt)

Thomas Tan, 8e in groep 8 (0.0 punt)

Lucas Vermeer, 2e in groep 10 (5.0 punt)

Tim Noort, 6e in groep 10 (3.0 punt)

Leonardo Castori, 7e in groep 10 (2.0 punt)

Wolfgang van der Niet, 4e in groep 11 (3.5 punt)

Ethan Durkovic, 6e in groep 11 (3.5 punt)

Jurre de Glint, 2e in groep 12 (4.0 punt)

Sam Fransen, 5e in groep 14 (3.0 punt)

Arian Sukevicius, 1e in groep 15 (6.0 punt)

Thorsten Bonfrer, 3e in groep 15 (5.0 punt)

Tobias van Gent, 4e in groep 15 (3.5 punt)

Niels van der Horst, 6e in groep 15 (3.0 punt)

Timon Oosterbaan, 7e in groep 15 (2.0 punt)

Viktor Bonfrer, 3e in groep 16 (5.5 punt)

De volledige uitslag is terug te vinden op de website van de Leidse Schaakbond (klik hier)