Externe competitie (Senioren) – verslag 5e ronde

Op 27 februari speelden wij onze 5e competitiewedstrijd voor de Leidse Schaakbond tegen Sassenheim, de koploper in onze competitie en ook de club waar gerenommeerde schakers als Frans Verheijden en Jeff Corbet spelen. Een zeer sterke tegenstander dus, en een 4-4 uitslag is dan ook een heel mooi resultaat!

Tijdens deze wedstrijd speelde Jurre de Mooij voor het eerst mee. Voor hem een zware opgave, hij speelde een goede partij maar hij bleek toch niet opgewassen tegen zijn zeer ervaren tegenstander. Na ongeveer 5 kwartier spelen moest Jurre zijn koning omleggen. Jurre, bedankt dat je meedeed en ik denk dat dit een goede ervaring voor je was!

Gelukkig werd even later, nog net voor de klok van half tien, de stand weer in evenwicht gebracht door Misha, die zijn tegenstander vlot en zeer overtuigend wist te verslaan. Grappig detail was dat Misha na de partij de schaakklok liet zien die hij gebruikt had. Er stond op de klok dat hij nog 1 uur en 16 minuten speeltijd had. En dat terwijl iedereen begint met 1 uur en 15 minuten speeltijd + 30 seconden per zet (increment). Misha had dus in snelschaak tempo zijn tegenstander overrompeld!

In deze stand kwam lange tijd geen verandering en een regelmatige wandeling tijdens de borden leerde mij dat we er helemaal niet slecht voor stonden. Vooral Sjaak stond er goed voor, en had een mooie koningsaanval opgezet. Dat gold ook voor Sikuan, die een stukoffer gebruikte om de vijandelijke koning tot overgave te dwingen. Ook op de andere borden liepen de zaken niet verkeerd.

Tegen de klok van elf kwam er duidelijkheid. Ywein scoorde een knappe overwinning tegen een zeer goede tegenstander, maar de koningsaanval van Sikuan lukte helaas niet en de partij ging verloren. Na deze 2-2 kon het nog alle kanten op. Sebastiaan speelde een gelijkopgaande partij en scoorde uiteindelijk een goede remise. Helaas wist Sjaak zijn mooie stelling niet te verzilveren en moest ook in remise berusten. Ondertussen zat Ed flink te zweten, hij had tijdnood en geen goede stelling en vreesde het ergste. En er was nog iemand die in tijdnood verkeerde (ondergetekende), echter de 30 seconden increment bleek een goede bondgenoot. Mijn stelling was zorgelijk, maar gelukkig wist mijn tegenstander niet door te drukken. en werd tot remise besloten. Nadat ik opstond van mijn stoel kon ik nog net zien dat bij Ed alleen nog maar twee koningen op het bord stonden, hij had dus toch een remise uit het vuur gesleept!

Een goed team resultaat, we hebben nu 6 matchpunten uit 5 wedstrijden. Met nog twee wedstrijden te gaan zijn we goed op weg naar handhaving in de 2e klasse.

Wim Haasnoot