De Vrijpionnen gepromoveerd naar 1e klasse Leidse Schaakbond!

10 mei 2024 – Na een succesvol debuut vorig jaar in 2e klasse van de Leidse Schaakbond, waarin we geslaagd waren ons te handhaven, ging het dit seizoen nog beter. Na een goede start met een paar mooie overwinningen, maar daarna ook een stevige nederlaag, stonden we er na 4 wedstrijden goed voor. Met nog 3 wedstrijden te gaan zou handhaving toch opnieuw mogelijk moeten zijn. Dat lukte inderdaad, na een knap gelijkspel tegen koploper Sassenheim werd vervolgens tegen Philidor het laatste benodigde punt voor handhaving binnengehaald.
Echter.., doordat onze concurrenten ook allemaal punten aan elkaar verloren, bleek dat we met nog één wedstrijd te gaan op een (gedeelde) 2e plaats stonden. Met de wetenschap dat de nrs. 1 en 2 mogen promoveren gaf dit aanleiding tot veel rekenwerk vooraf. Er konden nog wel 5 teams promoveren. Overigens, diverse teams konden ook nog degraderen!
De laatste ronde van de competitie beloofde dan ook superspannend te worden! Voor alle teams stond er nog veel op het spel. Wij speelden onze laatste wedstrijd in en tegen concurrent Voorschoten. Bij winst zouden we onze 2e plaats kunnen behouden en was promotie voor de Vrijpionnen een feit.

Hoe was het verloop van de wedstrijd?
Sjaak nam deze avond het voortouw. Hij wist in de opening al snel een pionnetje te veroveren en dat voordeel stond hij niet meer af. Uiteindelijk kwam er een pionneneindspel op het bord, en dat extra pionnetje uit de opening bleek grenzeloze ambities te hebben. De tegenstander van Sjaak wachtte dit onheil niet af en feliciteerde Sjaak met de overwinning.

Even later kwam ook het eerste halfje binnen. Bij Chris waren inmiddels veel stukken geruild en het eindspel zag er gelijkwaardig uit en er werd dan ook tot remise besloten.
De teamcaptain had Harry het 6e bord toebedeeld. Voor insiders: Het is een eer om op dit bord te mogen spelen, maar het brengt wel wat extra druk met zich mee. Helaas liep het voor Harry niet goed af. Zijn stelling werd zwaar onder druk gezet en op een gegeven moment was materiaalverlies en daarmee ook partijverlies onvermijdelijk.

Niks aan de hand, na ruim anderhalf uur schaken was er nog een gelijke stand van anderhalf tegen anderhalf. Zo bleef het nog wel even, want op de andere vijf borden waren nog spannende gevechten gaande.

Sebastiaan wist een materieel voordeeltje te bereiken (pionwinst) maar zijn koningsvleugel was kwetsbaar: hij had daar een dubbelpion en diverse vijandelijke stukken hadden het ook op zijn koning gemunt. Wat bleek: de stelling was inderdaad zorgelijk, maar stabiel. Met enkele goede verdedigende zetten wist Sebastiaan het onheil af te wenden en het halfje binnen te halen.
Intussen speelde Ed een ingewikkelde, maar wel mooie partij. Uiteindelijk greep zijn tegenstander mis en kon niet voorkomen dat Ed’s dame bij zijn koning op bezoek kwam. Zodoende kwamen we weer op een 3-2 voorsprong.
Vervolgens deed Sikuan er nog een  schepje bovenop. Eigenlijk met dank aan schaakmeester Frans Luiben, want Sikuan herinnerde zich nog een oude Stap 1 les van hem over de lange rokade. Hoewel wit met de dame het veld b8 onder controle hield, kon Sikuan toch met de zwarte stukken een lange rokade uitvoeren en dat gaf Sikuan een positioneel voordeel. Omdat zijn tegenstander kort had gerokeerd, kon de aanval op de koningsstelling beginnen. Via Lh3 kon Sikuan de toren op f1 veroveren (kwaliteitsvoordeel). Echter, zijn tegenstander gaf zich niet zomaar gewonnen. Er volgde een superspannend slot, maar uiteindelijk wist Sikuan te winnen. Het was nu 4-2 en we stonden op de drempel van de overwinning.

Er waren nog twee partijen bezig. James had een mindere stelling, maar probeerde uit alle macht de partij te redden. En dat terwijl hij lange tijd in tijdnood zat, maar dankzij het 30 seconden increment kon hij steeds overeind blijven. Ywein stond weliswaar een pion achter, maar kon waarschijnlijk wel remise houden. Voorschoten had nog steeds kans op 4-4 en dus bleven ze doorspelen.

Wat vaker gebeurt wanneer je een remise-achtige partij probeert te winnen, dat overkwam nu ook de tegenstander van Ywein. In tijdnood maakte hij een fout, en vervolgens kon Ywein hem op het midden van het bord mat zetten.
Hieronder een leuk puzzeltje:
Nadat Ywein (met wit) de zwarte koning aanviel met Te8-f8+, zocht de koning dekking achter zijn pionnen (Kf6-g5). Vervolgens maakte Ywein de speelruimte voor de zwarte koning wat kleiner, hij speelde zijn g-pion op: g2-g3. Hierna maakte zwart een beslissende fout: hij speelde Td6-d1. Daarmee kwam onderstaande stelling op het bord:

Ywein doorzag het, en wist zijn tegenstander mat te zetten.
Vraag: zien jullie het ook?

Intussen was er bij James op het bord niet veel veranderd. Na een spannende partij stond zijn tegenstander beter, maar kon de weg naar de winst niet vinden. Uiteindelijk wist James de remise te behalen, een mooie beloning voor zijn vechtlust!

Foto: Vader en zoon Lawton streden deze avond schouder aan schouder.

Zo eindigde deze mooie avond in een 5½-2½ overwinning en het doel was bereikt: Een 2e plaats in de competitie en promotie naar de 1e klasse van de Leidse Schaakbond.

Een ongelooflijk mooi resultaat, wie had dat vooraf kunnen denken!!
Iedereen van harte gefeliciteerd en bedankt voor het mooie seizoen!


Wim Haasnoot